På rutsjetur med kontanthjælp

feb 3, 2016 by

I mandags blev det 1. februar – dagen hvor jeg stod som arbejdsløs og skulle ned på Jobcenteret og melde mig ledig. Jeg har ikke for alvor før været uden job, men har da modtaget ledighedsydelse dengang jeg fik tilkendt fleksjob, og før jeg så kom i arbejde. Så jeg var ikke nervøs for at skulle være ledig, for der kommer altid et job, og vi lever jo i et velfærdssamfund, hvor der bliver sørget godt for os – – – troede jeg!

Mit møde med Jobcenteret blev starten på noget af en rutsjetur. Jeg kom, rød om næsen med snotten løbende ud, optimistisk og initiativrig. Havde allerede sendt de første jobansøgninger i januar, så jeg har ikke bare ligget på den lade side. Kommunedamen var sød, men sagde at hun ikke normalt sad med fleksjobbere. I min verden “potato-tomato”, hun kunne vel ikke være helt ved siden af.
Vi snakkede frem og tilbage, og jeg var stadig glad og optimistisk, indtil hun sagde, at jeg så nu ville komme på kontanthjælp!! Jeg har ALDRIG været på kontanthjælp, så jeg aner ikke, hvad man får i ydelse. Jeg spurgte, og fik at vide, at det brutto er det samme, som jeg har fået udbetalt i løn – på fleksjob! )
Tankemylderet begyndte straks: Kan vi forsørge pigerne? Kan vi få mad hver dag? Kan vi beholde Aygo’en? Skal vi sælge huset? Ja, alle de der sindssyge tanker kørte rundt i knolden. Den der vendte oftest tilbage var dog: JEG SKAL HAVE ET ARBEJDE – NU!

Og SÅ brugte jeg mit netværk! Min private IG- og Facebook-profil blev spammet – et rigtig dårligt Sarah bilbillede ser i nok(skulle selvfølgelig have sprudlet af glæde og energi, hvilket min journalist-bror også kommenterede på), men jeg kunne simpelthen ikke give et fake smil lige dér, hvor jeg sad i bilen med tårerne trillende ned ad kinderne.
Aldrig før, jo måske da jeg lagde billeder op af vores nyfødte piger, har jeg fået så mange tilkendegivelser og gode råd. Men bedst af alt var dog, at jeg faktisk fik job-tilbud! Jeg nåede slet ikke nået at skrive en jobansøgning. Jeg sluttede mandag af med et kæmpe smil 😀

At bruge ordet “kontanthjælp” er desværre blevet lidt af en falliterklæring i vores samfund. Hvis man fortæller, at man er på kontanthjælp, bliver man, af de fleste, stemplet som et eller andet sørgeligt tilfælde.
Det er ikke usandt, at man er et sørgeligt tilfælde. Men i mange tilfælde, har man desværre ikke selv været herre over den retning ens situation har taget. Tag nu mig: 33 år, gift og har 2 børn, vundet i lotteriet og fået 3-4 kroniske sygdomme og dermed ikke i stand til at udføre et fuldtidsarbejde. Skal jeg bare tage mig sammen for at få ret til et normalt liv? Eller skal jeg, ligesom alle andre i en situation som ligner min, straffes for at være syg?
Jeg er udmærket klar over, at vi har et bedre velfærdssystem i forhold til mange andre lande. Men jeg bliver alligevel lidt harm. For jeg har altid levet et pænt og ordentligt liv, taget 3 uddannelser for at kunne få et godt job, ikke været bruger af noget, som har kunne påvirke mit helbred ej heller dyrket vild sport, hvor en skade har ødelagt mit helbred. Men alligevel har det regnet ned over mig med sygdomme. Og min hjælp er: Kontanthjælp. Hurra!

Jeg er dog ovenud lykkelig og virkelig overrasket over, hvordan de netværk man skaber på IG og FB, bare fungerer i de situationer, hvor man har allermest brug for hjælp. Det har i hvert fald hjulpet mig.
Da jeg lagde mig i seng mandag, var jeg endnu mere syg, end da jeg vågnede. Den rutsjetur min krop og hjerne fik, var mere end nok for mig. Vi overlever herhjemme, men jeg føler mig snydeheldig og lidt luset. Tænk på alle de kære kontanthjælpsmodtagere, som virkelig også gerne VIL arbejde, men som simpelthen ikke kan pga. helbred, ikke kan få et arbejde, eller bliver sat i en eller anden bås pga. en tidligere sørgelig livsstil. Jeg håber alle, der ønsker det, får et arbejde, og kan være stolt over at kunne gøre en forskel – også selvom det kun er 9 timer om ugen.

Sarah
Jeg skulle nok have brugt dette billede, men nu får i det, for det er den følelse, billedet viser, som jeg sidder med lige nu – glæde, spændt forventning, optimisme og ro.

God onsdag…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

2 Comments

  1. I just want to say I am just all new to weblog and certainly liked your website. Almost certainly I’m likely to bookmark your website . You actually come with fabulous well written articles. Cheers for sharing with us your website page.

  2. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *